Znate li za Googleov “Reasonable Surfer” patent? Kako ga iskoristiti za SEO?

4/12
Znate li za Googleov "Reasonable Surfer" patent? Kako ga iskoristiti za SEO?

Kako ga iskoristiti Googleov “Reasonable Surfer” patent za SEO?

Prije gotovo 20 godina, Google je predstavio patent “Reasonable Surfer”, koji i dalje ostaje važan za rangiranje web stranica. Patent se temelji na analizi ponašanja korisnika, a sve u cilju poboljšanja kvalitete pretraživanja i relevantnosti rezultata.

Kako funkcionira “Reasonable Surfer”?

  1. Bilježi poveznice koje korisnici zapravo klikaju na web stranici (poput Google Chromea koji bilježi ponašanje korisnika)
  2. Identificira značajke tih poveznica – poziciju, tekst sidra, tematiku itd.
  3. Primjenjuje strojno učenje za povećanje rangiranja poveznica sličnih značajkama – i snižavanje drugih.

Google-ov “Razumni surfer” (eng. Reasonable Surfer) patent je algoritam za procjenu važnosti web stranice ili pojedinačne web stranice na temelju njezine povezanosti s drugim web stranicama.

Primjer: Ako imate web stranicu o kuhanju s puno poveznica s drugim relevantnim web stranicama o hrani i kuhanju, Google će pretpostaviti da je vaša web stranica važna i relevantna za pretraživanje ključnih riječi kao što su “kuhanje”, “recepti” i slično.

Međutim, ako imate web stranicu o kuhanju koja nema nikakvih poveznica s drugim web stranicama o hrani ili kuhanju, Google će je smatrati manje relevantnom za te pretrage.

Unatoč tome što je ovaj dokument star gotovo 20 godina, i dalje se usko podudara s Googleovim savjetima o najboljim praksama povezivanja – objavljenim 2023. godine!

Kako PageRank koristi Razumni Surfer Model?

PageRank algoritam koristi model Razumnog Surfera kako bi procijenio vrijednost veze i utvrdio koliko će PageRank-a proći kroz vezu na drugu stranicu.

Model koristi informacije o tome kako bi razumni surfer pregledao i kliknuo na veze na web stranici.

Ovaj model uzima u obzir čimbenike kao što su fontovi, boje i veličine, koji pomažu da se veza istakne i privuče pozornost razumnog surfara. Također, privlačan tekst sidra i lokacija veze na stranici mogu povećati vjerojatnost klika.

S druge strane, veze smještene na dnu stranice ili sa sličnim fontovima i bojama kao tekst na stranici mogu smanjiti vjerojatnost klika. Neprivlačan tekst sidra također može smanjiti privlačnost veze.

Želite znati više?

Odlično!

Bill Slawski je pisao dosta o Reasonable Surfer patentu

Pagerank and Reasonable Surfer: understand how does Google work with Bill Slawski – SEO Stories

Write Comment...

Name

Email