Što je content marketing?

5/19
sto je content marketing

Pozdrav svima, u ovom članku ću vam detaljno objasniti što je content marketing, definiciju content marketinga i njegovo značenje. Content marketing je marketinška strategija koja se fokusira na stvaranje i distribuciju kvalitetnog sadržaja koji će privući publiku i potencijalne kupce.

Ova strategija nije novost, ali je postala vrlo popularna u posljednjih nekoliko godina. Kako se tržište sve više digitalizira, sve više brendova okreće se content marketingu kako bi se istaknuli u gomili i privukli publiku na svoju stranu.

U nastavku članka saznajte više o tome kako content marketing funkcionira, koji su njegovi ciljevi i zašto je važan za vaš posao.

Ključne Točke:

 • Content marketing je marketinška strategija koja se fokusira na stvaranje i distribuciju kvalitetnog sadržaja.
 • Cilj content marketinga je privući publiku i potencijalne kupce.
 • Content marketing postaje sve popularniji kako se tržište sve više digitalizira.

Kako funkcionira content marketing?

Content marketing predstavlja marketinšku strategiju koja se temelji na kreiranju i distribuciji ciljanog, relevantnog i konzistentnog sadržaja s ciljem privlačenja i zadržavanja publike te poticanja na profitabilne akcije. No, kako zapravo funkcionira ova marketinška strategija?

Ključni elementi content marketinga uključuju:

 • Kreiranje ciljanog sadržaja – kreiranje sadržaja koji je usmjeren na specifičnu publiku i koji rješava njihove probleme i potrebe.
 • Distribucija sadržaja – distribucija sadržaja na različite platforme i kanale kako bi se osigurala maksimalna vidljivost i dosegnula ciljana publika.
 • Mjerenje učinkovitosti – praćenje i analiziranje učinkovitosti kampanje te prilagođavanje strategije kao rezultat uvida u podatke.

Content marketing funkcionira tako da omogućuje brendovima da uspostave dublju interakciju s ciljanom publikom i izgrade dugoročan odnos s potrošačima. Kreiranjem kvalitetnog sadržaja koji je relevantan i vrijedan, brendovi mogu stvoriti povjerenje i lojalnost kod publike. Osim toga, content marketing može pomoći u povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti brenda te u konačnici dovesti do povećanja prodaje i prihoda.

Za uspješnu implementaciju content marketing strategije, važno je imati jasno definirane ciljeve, ciljanu publiku te prikladno odabrati format i stil sadržaja. Osim toga, važno je voditi računa o dosljednosti i kvaliteti sadržaja te pravilno distribuirati sadržaj na različite platforme i kanale kako bi se osigurala maksimalna vidljivost i doseg publike.

Ciljevi content marketinga

Uspješna strategija content marketinga počinje s postavljanjem jasnih ciljeva. Definiranje ciljeva ključno je za razumijevanje svrhe vaše marketinške kampanje i pomaže vam da odredite mjere uspjeha. Bez postavljanja ciljeva, nećete moći procijeniti učinkovitost vaše strategije.

sadržajni marketing kpi odnosno content marketing ciljevi definirani

Ciljevi content marketinga mogu biti različiti, ovisno o vrsti posla i ciljnoj publici. Neki od najčešćih ciljeva uključuju:

 • Povećanje svijesti o brandu
 • Stvaranje veze s publikom
 • Generiranje novih potencijalnih kupaca
 • Povećanje prodaje
 • Poboljšanje SEO pozicije

Strategija content marketinga treba biti dizajnirana tako da dosegne vaše ciljeve. Bez jasnih ciljeva, nećete moći razumjeti što želite postići i kako to postići. Stoga, važno je da odaberete ciljeve koji su mjerljivi i dostižni.

Ciljevi content marketinga

Postavljanje ciljeva je prvi korak prema pretvaranju nevidljivog u vidljivo.

Tony Robbins

Definiranje ciljeva usmjerenih prema konkretnim mjerljivim rezultatima ključno je za uspjeh vaše content marketing strategije. Uz postavljanje ciljeva, odaberite ključne metrike koje ćete pratiti kako biste mogli pratiti učinkovitost svoje strategije. Ciljevi i metrike trebali bi se usredotočiti na rezultate koje želite postići pomoću svoje content marketing strategije.

Jednom kada ste postavili ciljeve i metrike, tada možete stvoriti strategiju content marketinga koja će vam pomoći da ih postignete. Vaša strategija bi trebala uključivati plan za stvaranje i distribuciju sadržaja koji će doprinijeti ostvarenju vaših ciljeva.

Uspješna strategija content marketinga ovisi o postavljanju ciljeva koji su specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni. Slijedeći ove smjernice, imat ćete jasnu viziju onoga što pokušavate postići i kako to postići.

Važnost content marketinga

Content marketing je danas jedna od najvažnijih marketinških strategija kako biste uspješno poslovali na internetu. Ova strategija pomaže tvrtkama da dosegnu svoju publiku putem vrijednog, relevantnog i konzistentnog sadržaja koji privlači i zadržava publiku te, na kraju, motivira profitabilnu akciju.

Važnost content marketinga je u tome što omogućava tvrtkama da izgrade povjerenje s publikom i uspostave se kao autoritet u svojoj industriji. Kvalitetan sadržaj privlači više posjetitelja na vašu web stranicu što dovodi do veće prepoznatljivosti vašeg brenda, a samim time i do veće prodaje.

Content marketing je također vrlo fleksibilna strategija koja može biti prilagođena bilo kojem poslu, bez obzira na njegovu veličinu ili industriju. Ova strategija također omogućava tvrtkama da dostave ciljanu poruku publici i usmjeravaju publiku prema akciji koju žele ostvariti.

Kada se koristi pravilno, content marketing može rezultirati velikim povratom ulaganja i dugoročnim uspjehom poslovanja. Zato je važno da tvrtke pravilno primjenjuju ovu strategiju i da se fokusiraju na stvaranje kvalitetnog sadržaja koji će privući i zadržati publiku.

Primjeri content marketinga

Content marketing je postao neizostavan alat za uspjeh u digitalnom svijetu, a brojni brendovi širom svijeta koriste ga za osvajanje novih kupaca i povećanje prodaje. U nastavku su neki primjeri uspješnih content marketing kampanja koje su postigle impresivne rezultate.

Red Bull

Red Bull je poznat po kreativnim content marketing kampanjama koje oduševljavaju njihovu publiku. Jedan primjer je njihova akrobatska predstava na wingu avionu koja je privukla milijune pregleda na YouTubeu. Osim toga, Red Bull redovito objavljuje videozapise o ekstremnim sportovima i avanturama, koji su izuzetno popularni među publikom.

Dove

Dove je istaknuo ljepotu tijela u svojim kampanjama kroz slogan “Real Beauty”. Njihova kampanja “Sketches” prikazuje žene koje opisuju samu sebe i prikazuju njihove portrete naslikane od drugih ljudi. Kampanja je bila jako uspješna, s više od 67 milijuna pregleda na YouTubeu.

Airbnb

Airbnb je pokrenuo kampanju “Live There” koja naglašava važnost doživljavanja destinacije kao lokalni stanovnik, a ne kao turist. Kampanja uključuje niz videozapisa koji prikazuju ljude koji se zabavljaju na različitim mjestima širom svijeta. Airbnb također objavljuje blogove koji daju savjete o putovanju i lokalnom iskustvu.

Coca-Cola

Coca-Cola je poznata po svojim osvježavajućim napicima, ali i kreativnim marketing kampanjama. Jedna od kampanja koja je postigla veliki uspjeh je “Share a Coke”, u kojoj su na bocama Coca-Cole bile ispisane imena ljudi. Kampanja je potaknula potrošače da dijele Coca-Colu s drugima i bila je vrlo uspješna s povećanjem prodaje i upoznavanju novih kupaca.

Kao što vidite, primjeri uspješnih content marketing kampanja su brojni, a ovi primjeri su samo neki od mnogih. Inspirirajte se ovim kampanjama i razvijte svoju vlastitu strategiju content marketinga koja će pomoći u rastu vašeg poslovanja.

Content marketing i SEO optimizacija

Content marketing i SEO optimizacija su dvije strategije koje se često koriste zajedno u digitalnom marketingu. Dok content marketing obuhvaća kreiranje i distribuciju vrijednog sadržaja radi privlačenja i zadržavanja publike, SEO optimizacija se fokusira na poboljšanje vidljivosti vaše web stranice u organskim pretragama na tražilicama.

Postoji mnogo načina na koje ove dvije strategije mogu surađivati kako bi poboljšale vaše poslovanje. Kreiranjem kvalitetnog sadržaja koji je relevantan za vašu publiku i optimiziranjem ga za tražilice, možete povećati svoj utjecaj, privući novu publiku i poboljšati svoju poziciju na tražilicama.

Uz to, sadržaj koji se koristi u content marketingu može biti koristan i za druge marketinške aktivnosti, poput društvenih medija, e-mail marketinških kampanja i drugih marketinških aktivnosti.

Međutim, važno je imati na umu da kvalitetan sadržaj neće automatski dovesti do povećanja vaše pozicije na tražilicama. Potrebno je provesti određene SEO strategije kako bi se osiguralo da vaš sadržaj bude vidljiv tražilicama i da se bolje rangira za određene ključne riječi i fraze.

Ključni elementi za uspješnu kombinaciju ove dvije strategije su:

 • Kreiranje kvalitetnog sadržaja koji je relevantan za vašu publiku i koji se može dijeliti na društvenim mrežama i drugim online platformama.
 • Optimizacija sadržaja za tražilice, uključujući odgovarajuću upotrebu ključnih riječi, meta opisa i naslova stranice.
 • Dobro planiranje i strukturiranje sadržaja radi lakšeg pronalaženja i konzumiranja od strane publike.
 • Stalno praćenje i analiza uspješnosti sadržaja i provedenih SEO strategija radi daljnjeg poboljšanja performansi.

Uz pravilno korištenje i kombiniranje ovih strategija, možete postići značajno poboljšanje vidljivosti vaše web stranice, povećati promet i prodaju, te izgraditi jaku online prisutnost i prepoznatljivost za vaš brend.

Što je content marketing i kako koristiti content marketing? Savjeti za uspješnu strategiju:

Content marketing je vrlo važan alat u digitalnom marketingu te može pomoći u postizanju željenih poslovnih ciljeva. Međutim, kako bi se postigla uspješna content marketing strategija, važno je slijediti nekoliko koraka.

Kreiranje strategije content marketinga

Prvi korak u korištenju content marketinga je razvoj strategije. Važno je postaviti ciljeve te odabrati ciljnu publiku kojoj se želite obraćati. Također, potrebno je definirati vrstu sadržaja koji će biti korišten te način na koji će se on distribuirati.

Kreiranje kvalitetnog sadržaja

Sljedeći korak je kreiranje kvalitetnog sadržaja koji će privući pažnju vaše ciljne publike. Ovo može uključivati blog postove, e-knjige, infografike, videozapise i još mnogo toga. Važno je da vaš sadržaj bude relevantan i koristan za vašu publiku.

Distribucija sadržaja

Čak i ako imate izvrstan sadržaj, on neće donijeti rezultate ako ga ne distribuirate na pravi način. To može uključivati dijeljenje na društvenim mrežama, slanje e-mailova ili korištenje plaćenih oglasa kako biste doveli više ljudi do sadržaja.

Analiza uspješnosti

Nakon što ste implementirali strategiju content marketinga, važno je pratiti njezinu uspješnost. Korištenje metrika poput broja pregleda, klikova i konverzija može vam pomoći da shvatite što radi, a što ne radi u vašoj strategiji i prilagodite ju prema potrebama vaših klijenata.

Ukratko, korištenje content marketinga može pomoći u postizanju poslovnih ciljeva, ali važno je postaviti ciljeve i definirati strategiju prije nego što krenete. Kreirajte kvalitetan sadržaj i distribuirajte ga na pravi način, a zatim analizirajte uspješnost kako biste optimizirali svoju strategiju u budućnosti.

Učinkovitost content marketinga

Jedna od ključnih prednosti content marketinga je mogućnost praćenja i mjerenja učinkovitosti vaše marketinške strategije. Kako biste utvrdili koliko uspješno provodite svoju strategiju, potrebno je pratiti određene metrike koje će vam dati jasnu sliku o tome kako vaša strategija funkcionira i jesu li postavljeni ciljevi ostvareni.

Učinkovitost content marketinga može se mjeriti na različite načine, a neke od ključnih metrika uključuju:

 • Broj posjeta na vašoj web stranici
 • Broj konverzija koje je vaša strategija generirala
 • Broj novih korisnika koji su se registrirali na vašoj web stranici
 • Broj interakcija sa vašim sadržajem na društvenim mrežama
 • Broj novih pretplatnika na vaš newsletter

Pravilno praćenje ovih metrika omogućit će vam da razumijete koje marketinške taktike funkcioniraju i koje su manje učinkovite. To će vam omogućiti da prilagodite strategiju i poboljšate njenu učinkovitost.

Međutim, mjerenje uspješnosti content marketinga nije samo pitanje praćenja brojki. Važno je analizirati podatke i utvrditi što oni zapravo znače za vaše poslovanje. Na primjer, velik broj posjeta na vašoj web stranici nije uvijek indikator uspješnosti vaše strategije. Ako posjetitelji ne obavljaju željene radnje na vašoj stranici, kao što je kupovina ili pretplata, oni nisu kvalitetni posjetitelji. Stoga je važno pratiti kvalitetu posjeta te njihovu konverziju u stvarne kupce ili pretplatnike.

Konačno, važno je razumjeti da učinkovitost content marketinga nije samo pitanje brojki, već i dugoročnog utjecaja na vaše poslovanje. Uspješna strategija content marketinga može pomoći u izgradnji vaše reputacije, povećanju prepoznatljivosti brenda i uspostavljanju dugotrajnih odnosa s klijentima. Stoga je važno uzeti u obzir dugoročne ciljeve te ne mjeriti uspjeh samo na temelju kratkoročnih metrika.

Zašto je content marketing važan?

Content marketing je ključni alat u ostvarivanju uspjeha u poslovanju. Sve više tvrtki prepoznaje važnost kvalitetnih sadržaja za svoje ciljane publike, a content marketing im omogućuje kreiranje i distribuciju tih sadržaja na najbolji mogući način.

Pravilno iskorišten content marketing može pomoći tvrtkama u povećanju broja posjetitelja na web stranicama, stvaranju lojalnosti kod postojećih klijenata, povećanju prodaje proizvoda ili usluga, te izgradnji prepoznatljivosti i autoriteta u određenoj niši.

Content marketing je važan jer omogućuje tvrtkama da se usredotoče na stvaranje korisnih i relevantnih sadržaja koji će privući pažnju ciljane publike. Stvaranjem vrijednih informacija i rješavanjem problema ciljane publike, tvrtke mogu uspostaviti izvrsnu reputaciju stručnosti i korisnosti, koja će dovesti do povećanja prometa i prodaje.

Započinjanje content marketinga može biti zastrašujuće, ali uz pravilno planiranje i provedbu, svaka tvrtka može postići željene rezultate. Ključ je u tome da se fokusirate na ciljane potrebe publike, stvorite relevantne i kvalitetne sadržaje i pravilno ih distribuirate na različitim kanalima.

Content marketing je dugoročna strategija koja zahtijeva upornost i strpljenje, ali s pravim pristupom može rezultirati velikim uspjehom za vašu tvrtku.

Zaključak

Content marketing je neizostavan dio svakog uspješnog poslovanja. Kroz ovaj članak, imali ste priliku saznati sve o ovoj marketinškoj strategiji i kako ju pravilno koristiti. Uspješna content marketing strategija može potaknuti rast, povećati prepoznatljivost vašeg brenda, te privući nove klijente i zadržati postojeće. Razumijevajući svrhu i ciljeve content marketinga, te poštujući pravila kvalitetnog sadržaja i njegove distribucije, možete ostvariti značajan uspjeh u poslovanju.

Nastavite usavršavati svoje znanje

Za kontinuirani uspjeh u content marketingu, važno je ostati u toku s najnovijim trendovima i strategijama. Uvijek je važno biti kreativan te se prilagođavati promjenama u okruženju, stoga nastavite pratiti relevantne blogove, webinare i stručnjake u području digitalnog marketinga kako biste održali korak s konkurencijom. Uz pravilno korištenje content marketinga, možete ostvariti željene rezultate i unaprijediti svoje poslovanje.

FAQ

Q: Što je content marketing?

A: Content marketing je marketinška strategija koja se fokusira na stvaranje i distribuciju relevantnog i vrijednog sadržaja kako bi se privukla i zadržala ciljna publika. Cilj je stvoriti povjerenje i uspostaviti dugoročne odnose s potrošačima.

Q: Kako funkcionira content marketing?

A: Content marketing funkcionira tako da se kroz kvalitetan i relevantan sadržaj privlači ciljna publika, potiče njihov interes i stvara povjerenje. Kroz kontinuiranu komunikaciju s potrošačima, cilj je educirati, zabaviti i informirati te ih potaknuti na akciju.

Q: Koje su glavne svrhe content marketinga?

A: Glavne svrhe content marketinga su: povećanje svijesti o brandu, generiranje kvalitetnih leadova, poboljšanje angažmana s publikom, povećanje prodaje i lojalnosti te izgradnja reputacije i autoriteta.

Q: Zašto je content marketing važan?

A: Content marketing je važan jer pomaže u uspostavljanju i održavanju odnosa s ciljnom publikom, poboljšava prepoznatljivost branda, povećava angažman i prodaju te podiže poziciju na tražilicama. Također, pruža priliku za pokazivanje stručnosti i stvaranje lojalnih korisnika.

Q: Kako koristiti content marketing?

A: Za uspješno korištenje content marketinga potrebno je definirati ciljeve, istražiti ciljnu publiku, kreirati relevantan i kvalitetan sadržaj, distribuirati ga na odgovarajućim kanalima, pratiti rezultate i prilagođavati strategiju prema potrebama publike.

Q: Kako content marketing utječe na SEO optimizaciju?

A: Content marketing može poboljšati SEO optimizaciju jer kvalitetan sadržaj privlači prirodne backlinkove, povećava vrijeme provedeno na web stranici, smanjuje stopu odbijanja i stvara povjerenje s tražilicama. Također, pravilno optimiziran sadržaj može poboljšati poziciju na tražilicama.

Q: Kako mjeriti učinkovitost content marketinga?

A: Učinkovitost content marketinga može se mjeriti kroz različite metrike, kao što su broj posjeta, angažman na društvenim mrežama, generirani leadovi, konverzije i povrat ulaganja (ROI). Važno je pratiti i analizirati ove podatke kako bi se kontinuirano poboljšavala strategija.

Q: Zašto je važno započeti s content marketingom?

A: Content marketing je važan jer omogućuje brandu da se istakne u masi informacija, izgradi povjerenje kod ciljne publike, poveća angažman, prodaju i lojalnost te stekne konkurentske prednosti. Započinjanje s content marketingom otvara mogućnosti za rast i uspjeh poslovanja.

Write Comment...

Name

Email