Kako pisati članke za blog koji ostvaruju konverzije?

7/12
Kako pisati članke za blog koji će generirati konverzije i pomoći vam da zaradite kroz svoj blog!

Kako pisati članke za blog koji će generirati konverzije i pomoći vam da zaradite kroz svoj blog! €!

Checklista kako pisati članke za blog koji ostvaruju konverzije
 1. Stvori sadržaj koji će posjetiteljima pružiti vrijednost. Imaj ciljnu skupinu na umu i razmisli o problemima koje rješavaju i informacijama koje traže.
 2. Istraživanje ciljne publike – definirajte svoju ciljnu publiku i saznajte što ih zanima i kakve sadržaje preferiraju.
 3. Odabir ključnih riječi – odaberite ključne riječi za svoj članak i provjerite njihovu popularnost i konkurenciju.
 4. Struktura članka – planirajte strukturu članka s naslovom, podnaslovima, kratkim odlomcima i vizualnim elementima.
 5. Kvalitetan sadržaj – pišite kvalitetan sadržaj koji je zanimljiv i informativan za vašu ciljnu publiku.
 6. Koristite primjere i priče – koristite primjere i priče kako bi približili temu čitateljima i poboljšali njihovo iskustvo čitanja.
 7. Poziv na akciju – na kraju članka, dodajte jasan poziv na akciju koji će čitatelje potaknuti da poduzmu neku radnju.
 8. Promocija članka – promovirajte članak putem društvenih mreža, e-pošte i drugih kanala kako bi postigli veću izloženost i konverzije.
 9. Smanji ometanja pojednostavni članak za blog.
 10. Prati i analiziraj podatke kako bi mogao kontinuirano poboljšavati konverzije i prilagođavati svoj sadržaj ciljnoj skupini.

Kao što i spremanje ukusnog jela, pisanje članaka za blog zahtijeva jednako puno pažnje i truda kako bi se postigao željeni rezultat. Za pripremu ukusnog jela potrebno je poznavati preferencije i okuse vaših gostiju, tako i pisanje članaka za blog zahtijeva razumijevanje ciljne publike i njihovih potreba. Isto tako, kao što je za ukusan obrok potrebno korištenje kvalitetnih sastojaka, za pisanje kvalitetnog članka za blog potrebno je korištenje relevantnih informacija i vizualnih elemenata.

Da, Da! S ovim vodičem, ne samo da ćete naučiti kako privući svoju ciljnu publiku, već ćete i naučiti kako napisati kvalitetan sadržaj koji će generirati konverzije.

Slijedite provjerene savjete o strukturi članaka, stilu pisanja i promociji, i pripremite se za povećanje prometa na vašem blogu i ponekoj kun.. err.. euru!

Definicija konverzija i zašto su bitne za blogove

Definicija konverzija i zašto su bitne za blogove
Konverzija se odnosi na kada posjetitelj vašeg bloga izvrši željenu akciju, kao što je kupnja proizvoda, pretplata na newsletter ili dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama.

Konverzije su bitne za blogove jer vam pomažu da ostvarite vaše ciljeve, kao što su povećanje prodaje, broja pretplatnika ili povećanje prometa na web stranici. U osnovi, što je veći postotak posjetitelja koji se pretvaraju u kupce, pretplatnike ili aktivne korisnike, to je veći uspjeh vašeg bloga.

Kako ispravno tumačiti stope konverzije

Izračunavanje stope konverzije neće puno značiti ako ne znate kako je tumačiti. Pa što čini konverzijsku stopu “dobrom” ili “lošom”?

Općenito pravilo je da biste trebali pokušati imati stopu konverzije od barem 2% – 5%. Bilo koje stope iznad 5% mogu se smatrati iznad prosjeka.

Međutim, pravilo je malo pojednostavljeno. Stope konverzije mogu ovisiti o nekoliko faktora, uključujući vrstu konverzije, ciljnu publiku i industriju vašeg poslovanja.

Umjesto da se oslanjate na generičko pravilo 2%-5%, možda ćete htjeti istražiti mjere za vašu industriju. Korisno će biti praćenje kako se vaša stopa konverzije mijenja kada počnete ugrađivati ​​CRO na vašu web stranicu. Time ćete moći kvantificirati učinak vaših promjena i vidjeti jesu li uspješne ili ne.

Formula za izračunavanje stope konverzije je:

Broj željenih akcija / Broj posjetitelja web stranice x 100 = Stopa konverzije (%)

Primjerice, ako vaš blog ima 1000 posjetitelja mjesečno, a od tog broja 50 posjetitelja izvrši željenu akciju (npr. kupnja proizvoda), tada je stopa konverzije:

50 / 1000 x 100 = 5%

To znači da vaš blog ima stopu konverzije od 5%, što znači da 5% vaših posjetitelja izvršava željenu akciju. Ova formula vam može pomoći da pratite uspješnost vaših marketinških kampanja i identificirate područja za poboljšanje kako biste povećali stopu konverzije i uspjeh svog bloga.

Želite znati više o analitici? Pogledajte video seriju “Analitika (s) Petkom” od Roberta Petkovića.


Naglasak na važnosti kvalitete sadržaja i čitateljskog iskustva

Zamisli da želiš kupiti neki proizvod u trgovini, ali kada dođeš tamo, proizvod je zapakiran u nejasnu i neprivlačnu ambalažu, tako da ne možeš vidjeti što se nalazi unutra. Iako bi proizvod mogao biti dobar, vjerojatno nećeš kupiti nešto što ne možeš vidjeti jasno i u ružnom neuglednom pakiranju.

Slično tome, kvaliteta sadržaja i čitateljsko iskustvo su važni za blogove. Ako tvoj blog ima lošu kvalitetu sadržaja ili loše čitateljsko iskustvo (na primjer, stranica se sporo učitava ili nije dobro organizirana), tvoji posjetitelji će vjerojatno odustati od čitanja ili posjeta tvom blogu.

Kvalitetan sadržaj koji je zanimljiv i relevantan za tvoju publiku i dobro organizirana stranica koja se brzo učitava mogu privući više posjetitelja i potaknuti ih da se vrate u budućnosti.


II. Istraživanje ciljne publike : Kako pisati članke za blog

Kako pronaći ciljnu publiku i shvatiti njihove potrebe i interese?

Postoji nekoliko koraka koje možeš slijediti kako bi pronašao ciljnu publiku i shvatio njihove potrebe i interese:

 1. Definiraj temu svog bloga: Prije nego što možeš pronaći svoju publiku, trebaš jasno definirati temu svog bloga. Odluči o kojoj temi ćeš pisati i koje će biti ključne riječi koje ćeš koristiti.
 2. Identificiraj svoju publiku: Razmisli o tome tko bi mogao biti zainteresiran za temu tvog bloga. Razmisli o demografskim karakteristikama, poput dobi, spola, obrazovanja i zanimanja. Identificiraj i druge karakteristike, poput interesa, hobija i potreba, koje bi mogle utjecati na to tko će biti zainteresiran za tvoj blog.
 3. Istraži svoju publiku: Nakon što si identificirao svoju publiku, istraži ih detaljnije. Pročitaj članke i forume na kojima se raspravlja o sličnim temama, istraži društvene mreže i pratitelje drugih blogova koji su slični tvojoj temi. Pokušaj saznati što ih zanima, koje probleme imaju i koje su im potrebe.
 4. Razgovaraj sa svojom publikom: Komuniciraj s publikom putem komentara na svojim postovima, društvenih mreža ili e-pošte. Pitaj ih što bi htjeli vidjeti na svom blogu, što im nedostaje u drugim sličnim blogovima i kako možeš pomoći rješavanju njihovih problema.
 5. Prilagodi svoj sadržaj: Nakon što si istražio svoju publiku i saznao što ih zanima, prilagodi svoj sadržaj kako bi zadovoljio njihove potrebe i interese. Kreiraj sadržaj koji će im biti koristan i zanimljiv. Ovo će povećati vjerojatnost da će tvoj blog privući i zadržati ciljanu publiku.

Zig Ziglar

“You can’t hit a target you cannot see, and you cannot see a target you do not have.”

Pogledajte video seriju “SEO Copywriting” od Nedima Šabića

Analiza ključnih riječi i pretraga je važan alat za generiranje ideja za članke koji će privući publiku i poboljšati konverzije. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

 1. Istražite ključne riječi: Koristite alate za istraživanje ključnih riječi kao što su Google Keyword Planner, Ahrefs ili SEMrush kako biste istražili ključne riječi povezane s vašom nišom i otkrili koje riječi ljudi traže. Ove ključne riječi možete koristiti kao ideje za članke.
 2. Istražite trendove: Koristite Google Trends kako biste vidjeli koje su teme trenutno popularne u vašoj niši i kako se mijenja interes publike tijekom vremena. Ovo može pomoći u odabiru tema koje su relevantne i zanimljive publici.
 3. Analizirajte konkurenciju: Pregledajte blogove i druge sadržaje svojih konkurenata kako biste vidjeli koje teme i ključne riječi koriste. Ovo može pomoći u otkrivanju tema koje su popularne kod publike i koje možete iskoristiti u svojim člancima.
 4. Koristite Google Autocomplete: Kada počnete upisivati ključnu riječ u Google pretragu, Google će vam ponuditi automatske preporuke za pretragu. Ovo može biti korisno za otkrivanje tema koje se traže i koje možete pokriti u svojim člancima.


Kako prilagoditi sadržaj ciljnoj publici i privući njihovu pažnju.

Da bi privukli pažnju ciljne publike, potrebno je prilagoditi sadržaj njihovim potrebama, interesima i načinu na koji komuniciraju.

Primjer, ako pišete za mlađu publiku, možete koristiti opušten i pristupačan ton te korištenje razumljivih riječi. S druge strane, ako pišete za stručnu publiku, važno je koristiti stručan vokabular i detaljnije objasniti pojmove.

Također, možete koristiti primjere i priče koji se odnose na njihovu svakodnevicu kako biste ih lakše zainteresirali za sadržaj.

Na primjer, ako pišete o zdravoj prehrani, možete koristiti primjere obroka i zdravih namirnica koje su dostupne u njihovom okruženju. Na taj način će se publika lakše povezati sa sadržajem i biti zainteresirana za daljnje čitanje.


III. Struktura članka : Kako pisati članke za blog

Kako stvoriti uvod koji zainteresira čitatelja i privuče njegovu pažnju

Dobar uvod je ključan za zainteresiranje čitatelja i privlačenje njegove pažnje. Postoje mnoge tehnike koje možete koristiti kako biste stvorili upečatljiv i zanimljiv uvod.

Neke od tih tehnika uključuju postavljanje pitanja, korištenje priče, citata ili činjenica te stvaranje empatije sa čitateljem.

Primjer jednog vrlo poznatog i uspješnog uvoda je onaj iz knjige "Lovac u žitu" autora J.D. Salinger-a. Knjiga započinje rečenicom: "If you really want to hear about it, the first thing you’ll probably want to know is where I was born, and what my lousy childhood was like..." 

Ova rečenica čitatelju postavlja pitanje i intrigira ga, potičući ga da nastavi čitati i sazna što se dogodilo.


Struktura članka: naslov, podnaslov, kratki odlomci i vizualni elementi

Struktura članka sastoji se od naslova koji privlači pozornost čitatelja, podnaslova koji najavljuju sadržaj svake sekcije, kratkih odlomaka koji su lako čitljivi i koji sadrže ključne informacije, te vizualnih elemenata poput slika, infografika ili videa koji pomažu u ilustriranju glavnih točaka i dodaju vizualni interes.

Primjer infografike:

Primjer naslova: Ako pišete članak o najboljim tehnikama za pripremu kave, vaš naslov bi mogao biti "10 tehnika za savršenu kavu kod kuće". Podnaslovi bi mogli uključivati "Odabir kave", "Mljevenje kave", "Doziranje", "Temperatura vode" i tako dalje. 

Svaki od ovih podnaslova imao bi kratke odlomke koji sadrže ključne informacije, a kao vizualni elementi mogli bi biti fotografije različitih vrsta kave, grafikoni koji prikazuju optimalne omjere sastojaka ili čak videozapisi koji prikazuju tehniku pripreme.


Važnost korištenja podnaslova i uvijek bitnih informacija na vrhu članka

Korištenje podnaslova i postavljanje bitnih informacija na vrh članka ima veliku važnost ne samo za čitatelje, već i za SEO (optimizacija tražilice).

Možemo početi članak sa kratkim uvodom u kojem ističemo važnost zdrave prehrane, a nakon toga odmah u prvom odlomku navodimo ključne informacije poput toga koje su namirnice zdrave i koje treba izbjegavati.

Primjer: Ako pišemo članak o zdravoj prehrani, možemo koristiti podnaslove poput "Zašto je zdrava prehrana važna?", "Koje su osnovne smjernice zdrave prehrane?" i "Kako napraviti plan prehrane za sebe?". 

Kada se koriste podnaslovi, oni pomažu čitateljima da brzo pregledaju članak i saznaju o čemu se točno radi u pojedinom dijelu teksta.

Također, postavljanje bitnih informacija na vrh članka može poboljšati SEO.

Pretraživači poput Googlea pretražuju i indeksiraju web stranice po hijerarhijskom principu, što znači da su ključne riječi i bitne informacije koje se nalaze na vrhu članka često više cijenjene u odnosu na one koje se nalaze niže. Stoga, postavljanje bitnih informacija na vrh članka može pomoći u poboljšanju pozicije članka u rezultatima pretraživanja.

Želite znati više o SEO optimizaciji članka za blog? Odlično! Pogledajte video seriju “SEO Copywriting” od Nedima Šabića

Kada pišete članak za blog, važno je imati na umu što želite da vaši čitatelji učine nakon što pročitaju članak. Ova akcija se naziva ciljna akcija i može biti bilo što, od prijave za newsletter do kupnje proizvoda.

Jedan od najvažnijih elemenata koji će vam pomoći da se fokusirate na ciljnu akciju je poziv na akciju (CTA). To je upravo ono što zvuči – jasan poziv vašim čitateljima da poduzmu neku vrstu akcije.

Evo nekoliko savjeta za uspješno fokusiranje na ciljnu akciju i poziv na akciju:

 1. Jasan cilj – prije nego što počnete pisati, razmislite o tome koju akciju želite da vaši čitatelji poduzmu nakon što pročitaju članak. Vaš cilj trebao bi biti jasan i jednostavan.
 2. Uvjerljiv CTA – vaš poziv na akciju trebao bi biti jasan, uvjerljiv i relevantan za sadržaj koji ste upravo napisali. Koristite akcijske riječi i pobrinite se da bude primjetan na kraju članka.
 3. Postavite ga na vrh – poziv na akciju trebao bi biti vidljiv odmah nakon što se čitatelj nađe na vašem članku. To znači da bi CTA trebao biti smješten na vrhu članka, tako da se ne moraju pomicati prema dolje da bi ga vidjeli.
 4. Vizualna privlačnost – kako bi vaš poziv na akciju bio privlačniji, trebao bi biti vizualno privlačan. Koristite boje i fontove koji privlače pozornost, te pokušajte uključiti vizualne elemente kao što su slike ili grafike.

Primjeri odličnih poziva na akciju CTA:


IV. Stil pisanja : Kako pisati članke za blog

Kako stvoriti zanimljiv i informativan sadržaj koji je jednostavan za čitanje?

 1. Koristite jednostavan jezik i izbjegavajte stručne termine.
 2. Koristite kratke rečenice i odlomke kako biste poboljšali čitljivost teksta.
 3. Koristite primjere i priče kako biste ilustrirali svoje točke i zadržali čitateljevu pažnju.
 4. Uključite vizualne elemente poput slika, grafikona i videa kako biste poboljšali vizualnu privlačnost vašeg teksta.
 5. Koristite različite formate poput popisa, natuknica i tablica kako biste organizirali svoj sadržaj i činili ga lakšim za čitanje.

Korištenje priča i primjera može biti vrlo korisno za bolje razumijevanje i povezivanje s čitateljima. Na primjer, ako pišete o nekom proizvodu ili usluzi, možete podijeliti priču o stvarnom kupcu koji je iskusio prednosti i kako mu je to riješilo problem. To može biti vrlo uvjerljivo jer se čitatelji mogu poistovjetiti s tom osobom i vidjeti kako bi to moglo riješiti i njihov problem.


V. Promocija članka : Kako pisati članke za blog

Promocija članka : Kako pisati članke za blog

Kada stvorite zanimljiv i kvalitetan sadržaj, sljedeći korak je osigurati da vaša publika sazna za njega. Promocija članka ključna je za povećanje njegove vidljivosti, dosega i postizanje više konverzija.

Checklista za promociju članka:

 1. Podijelite članak na društvenim mrežama: objavite ga na vašem Facebooku, Twitteru, LinkedInu, Instagramu, Pinterestu i ostalim društvenim mrežama na kojima ste prisutni.
 2. Uključite prijatelje i pratitelje: zamolite svoje prijatelje, pratitelje i čitatelje da podijele članak na svojim društvenim mrežama i pozovu svoje prijatelje da ga pročitaju.
 3. Iskoristite e-poštu: pošaljite e-poštu svojim pretplatnicima s poveznicom na članak.
 4. Povećajte vidljivost putem oglašavanja: razmislite o ulaganju u oglašavanje na društvenim mrežama ili putem Google oglašavanja kako biste povećali vidljivost članka.
 5. Suradnja s drugim blogovima i influencerima: istražite druge blogove ili influencere u vašoj niši i ponudite suradnju kako biste promovirali članak.
 6. Objavite u newsletteru drugih blogova: ako ste uspostavili kontakt s drugim blogovima, zamolite ih da uključe vaš članak u svoj newsletter.
 7. Stvorite interni link: uključite poveznicu na članak u drugim člancima na vašem blogu kako biste povećali njegovu vidljivost i povezali ga s drugim relevantnim sadržajem.
 8. Upotrijebite društvene mreže za poticanje interakcije: objavite upit ili pozovite čitatelje da podijele svoja mišljenja u komentarima kako bi se stvorila interakcija i potaknuo angažman.


VI. Praćenje i analiza uspjeha : Kako pisati članke za blog

Kako mjeriti uspjeh članka i konverzije koje je generirao?

Kako mjeriti uspjeh članka i konverzije koje je generirao?

Da biste izmjerili uspjeh članka i konverzije koje je generirao, trebate koristiti alate za analizu web stranica, kao što su Google Analytics ili neki drugi analitički alati.

Osnovni pokazatelj uspjeha članka je broj pregleda i broj korisnika koji su izvršili ciljanu akciju nakon čitanja članka. Ciljana akcija može biti prijava na newsletter, preuzimanje e-knjige, kontaktiranje tvrtke itd.

Kada koristite alat poput Google Analyticsa, možete pratiti broj pregleda članka, vrijeme koje korisnici provode čitajući članak i stopu napuštanja stranice. Također možete pratiti konverzije kako biste vidjeli koliko korisnika je izvršilo ciljanu akciju nakon čitanja članka.


Važnost iterativnog poboljšanja sadržaja na temelju analize podataka.

Iterativno poboljšanje sadržaja na temelju analize podataka znači kontinuirano praćenje performansi članaka te primjenu stečenih spoznaja na stvaranje boljeg i učinkovitijeg sadržaja u budućnosti. Ovo uključuje praćenje analitičkih podataka kako bi se utvrdili najbolje prakse za pisanje članaka koji će privući publiku i generirati veću konverziju.

Primjer: Na temelju analize podataka, primijetili ste da vaši članci imaju visoku stopu napuštanja stranice na prvom paragrafu. Stoga biste mogli eksperimentirati s promjenom načina pisanja uvoda kako biste privukli čitatelje i zadržali ih na stranici duže. Nakon primjene ovih promjena, ponovno biste pratili analitičke podatke i uspoređivali performanse novih članaka s onima prije promjena. Ako primijetite poboljšanje u stopi zadržavanja posjetitelja na stranici, znate da su vaše promjene dale pozitivan rezultat i da ih je vrijedno primijeniti na buduće članke.


VII. Zaključak : Kako pisati članke za blog

Sažetak najvažnijih točaka za pisanje članaka za blog koji ostvaruju konverzije:
Razumijevanje ciljne publike i njihovih interesa i potreba.Korištenje relevantnih ključnih riječi u naslovu i tekstu.Stvaranje kvalitetnog sadržaja koji je informativan, koristan i zanimljiv čitateljima.Korištenje podnaslova, kratkih odlomaka i vizualnih elemenata kako bi se olakšalo čitanje i poboljšalo preglednost.Uvod koji zainteresira čitatelja i privuče njegovu pažnju.Fokusiranje na ciljnu akciju i poziv na akciju.Promocija članka na različitim kanalima kako bi se postigla veća izloženost.Praćenje analitičkih podataka kako bi se utvrdilo jesu li postavljeni ciljevi ostvareni.Iterativno poboljšavanje sadržaja na temelju analize podataka.
 1. Stvori sadržaj koji će posjetiteljima pružiti vrijednost. Imaj ciljnu skupinu na umu i razmisli o problemima koje rješavaju i informacijama koje traže.
 2. Istraživanje ciljne publike – definirajte svoju ciljnu publiku i saznajte što ih zanima i kakve sadržaje preferiraju.
 3. Odabir ključnih riječi – odaberite ključne riječi za svoj članak i provjerite njihovu popularnost i konkurenciju.
 4. Struktura članka – planirajte strukturu članka s naslovom, podnaslovima, kratkim odlomcima i vizualnim elementima.
 5. Kvalitetan sadržaj – pišite kvalitetan sadržaj koji je zanimljiv i informativan za vašu ciljnu publiku.
 6. Koristite primjere i priče – koristite primjere i priče kako bi približili temu čitateljima i poboljšali njihovo iskustvo čitanja.
 7. Poziv na akciju – na kraju članka, dodajte jasan poziv na akciju koji će čitatelje potaknuti da poduzmu neku radnju.
 8. Promocija članka – promovirajte članak putem društvenih mreža, e-pošte i drugih kanala kako bi postigli veću izloženost i konverzije.
 9. Smanji ometanja i stvori namjerne privlačnike za pogled kako bi korisnikova putovanja bila što jednostavnija.
 10. Prati i analiziraj podatke kako bi mogao kontinuirano poboljšavati konverzije i prilagođavati svoj sadržaj ciljnoj skupini.

Poticaj za daljnje učenje i usavršavanje vještina pisanja blogova.

Izvrsno! Drago mi je čuti da želite nastaviti učiti i usavršavati svoje vještine pisanja blogova.

Evo nekoliko načina na koje biste mogli nastaviti učiti:

 1. Čitajte i proučavajte blogove drugih autora: Pronađite blogove u vašoj niši i analizirajte način na koji autori pišu svoje članke. Proučavajte njihovu strukturu, stil pisanja i način na koji privlače čitatelje.
 2. Sudjelujte u online tečajevima ili webinarima: Mnoge platforme za online učenje nude tečajeve o pisanju blogova, SEO-u, copywritingu i drugim povezanim temama. Uključite se u tečajeve koji su u skladu s vašim interesima i ciljevima.
 3. Prakticirajte: Nema boljeg načina za usavršavanje vještina pisanja blogova od prakticiranja. Stvorite vlastiti blog i objavljujte redovito. Pokušajte pisati o različitim temama i eksperimentirajte s različitim stilovima pisanja.
 4. Pridružite se zajednicama: Postoje mnoge online zajednice koje se bave pisanjem blogova i copywritingom. Pridružite se takvoj zajednici i razmijenite iskustva s drugim autorima. Također možete dobiti povratne informacije o svom radu i savjete za poboljšanje.
 5. Čitajte knjige o pisanju: Postoji mnogo knjiga o pisanju, a mnoge od njih su posvećene pisanju blogova i copywritingu. Pronađite knjigu koja vam odgovara i naučite nove tehnike i strategije.

Učenje je proces koji nikada ne završava, a kontinuirano usavršavanje vještina pisanja blogova može pomoći u postizanju većeg uspjeha.

Dobivanje konverzija je kao lovljenje zmaja – moraš biti oprezan, ali istovremeno jasno komunicirati što nudiš i uvjeriti ljude da vrijedi njihovog vremena.

Najvažnije je pružiti relevantan i vrijedan sadržaj ciljanoj publici te smanjiti zapreke u marketinškom procesu koliko god je to moguće.

Ako se držiš ovih savjeta, povećat ćeš šanse za konverziju eksponencijalno!

Write Comment...

Name

Email