Google Analytics Alternative!

6/12
Google Analytics Alternative

Zašto se okrenuti alternativama Google Analyticsu?

Bez obzira na to što je Google Analytics provjereni go-to analitički web alat, ne želim se oslanjati samo na jednu stvar, pa ću uzeti u obzir i druge opcije tako ću moći provjeriti i poboljšati svoju analizu podataka s više perspektiva.

U posljednjem desetljeću povećala se upotreba poslovnih alata za inteligenciju i analitiku, zbog čega se očekuje da će tržišni udio analitičkih rješenja doseći 18 milijardi dolara do 2025. godine.

Tvrtke koriste analitiku podataka za donošenje informiranih odluka, poboljšanje korisničkog iskustva, ublažavanje rizika, optimiziranje procesa i pojačavanje sigurnosti.

Kada se spomene alat za analitiku, prvo ime koje padne na pamet je Google Analytics, vladar industrije web analitike. Međutim, uslijed rastuće zabrinutosti zbog privatnosti podataka, tvrtke razmatraju alternative Google Analyticsu.

Ovaj članak objašnjava što nije u redu s Google Analyticsom i zašto biste trebali ulagati u alternativu te predstavlja najbolje alternative Google Analyticsu.

Zašto razmotriti korištenje Google Analytics alternativa?

Google Analytics je besplatan za korištenje, ali ima svoje nedostatke. U nastavku su navedeni razlozi zašto biste trebali razmotriti korištenje alternative Google Analyticsu.

Pitanje privatnosti

Iako je Google Analytics popularan za web analitiku, nudi narušenu privatnost korisnika. Zabilježava informacije o korisniku poput statistika sesije, detalja web stranice, geolokacije i informacija o pregledniku/uređaju. Google koristi ove podatke za poboljšanje svojih proizvoda te za ciljano oglašavanje i personalizaciju.

Google se suočio s nizom tužbi zbog kršenja privatnosti korisnika, a također je dobio visoke kazne od regulatornih tijela.

Etička pitanja

Google Analytics trenutno ne poštuje GDPR. Google koristi kolačiće trećih strana za praćenje podataka o ponašanju korisnika. Koristi ove podatke za kreiranje oglasa koji donose milijarde dolara prihoda nudeći besplatne proizvode poput Gmaila, Google Search Consolea, Google Docsa i Google Analyticsa u zamjenu za podatke korisnika.

Unatoč zabrinutostima oko načina na koji Google koristi osobne podatke, i dalje odlučuje o odlaganju odustajanja od kolačića trećih strana do 2023. godine, unatoč stalnim ažuriranjima.

Nedostatak jednostavnosti korištenja

Još jedan problem s Google Analyticsom je tehnička strana korištenja. Teško ga je koristiti bez predznanja i obuke. Ljudi također traže alternative Google Analyticsu zbog krivulje učenja koju treba savladati kako bi se pravilno koristio.

Google Analytics Alternative:

Jesi li ikada sebi postavio pitanje “Što ako postoji nešto bolje od Google Analyticsa?” U ovom kutku web stranice, ja, vaš nadahnuti vodič, testiram i preporučujem alternative Google Analyticsu. Ovi analitički alati će vam pomoći da procijenite promet na vašem webshopu, stvorite ciljeve, optimizirate SEO i analizirate ponašanje vaših korisnika. Bilo da ste vlasnik malog posla, digitalni trgovac ili internetska trgovina, pronaći ćete idealan alat za analizu vaše web stranice. Neka avantura u svijetu analitike web stranica počne!

Google Analytics je i dalje najjači, s njegovim besplatnim i plaćenim opcijama, kao i hostingom u oblaku. Ali, ako želite malo više privatnosti i sigurnosti podataka, možete razmisliti o Piwik Pro-u ili Matomo-u, koji se posebno fokusiraju na to. Ako vam je stalo više do produkt analitike, onda Mixpanel ili Amplitude mogu biti pravi izbor za vas. A ako ste korporacija s većim budžetom, Adobe Analytics može biti pravi put za vas. Heap.io se posebno ističe svojom funkcijom auto prikupljanja događaja i ponašanja.

Nije li divno imati toliko izbora za izbor alata za analitiku?! Samo izaberite onaj koji vam najviše odgovara, bez brige!

 • Piwik Pro: Piwik Pro fokusira se na privatnost i sigurnost podataka korisnika, što ga čini privlačnim za tvrtke koje žele štititi svoje korisnike. Besplatan i plaćeni planovi su dostupni. Pomaže tvrtkama u praćenju prometa na njihovim web stranicama i analizi interakcija korisnika s njima.

Najvažnija razlika između Piwika Pro i Google Analyticsa:

Oba alata nude korisnicima detaljne podatke o posjetiteljima web-stranice i njihovom ponašanju. Međutim, glavna razlika između ova dva alata je u tome što Piwik pro omogućuje korisnicima da zadrže apsolutnu kontrolu nad podacima posjetitelja, dok su podaci u Google Analyticsu udaljeni i posjeduje ih Google.

 • Mixpanel: Mixpanel se fokusira na analizu proizvoda i korištenje pomaga tvrtkama da bolje razumiju korištenje svojih proizvoda. Besplatan i plaćeni planovi su dostupni.

Najvažnija razlika između Google Analyticsa i Mixpanela

Mixpanel se posebno fokusira na praćenje ponašanja korisnika na vašoj web stranici, a još važnije, na vašem proizvodu.

Google Analytics je najbolji alat za praćenje dolazaka posjetitelja na vašu web stranicu, dok je Mixpanel najbolji alat za praćenje ponašanja korisnika na vašoj web stranici i vašem proizvodu. Oba alata su izvrsna za analizu podataka, ali su usmjerena na različite aspekte poslovanja. Za najbolje rezultate, preporučuje se korištenje oba alata zajedno kako bi se dobilo sveobuhvatno razumijevanje vašeg poslovanja i ciljne publike.

 • Amplitude: Amplitude je također fokusiran na analizu proizvoda i dio je šireg suitea modula. Besplatan i plaćeni planovi su dostupni.

Amplitude je u prednosti nad GoogleAnalyticsom kada je u pitanju analitika proizvoda i povećava svoju prednost sa eksperimentima i CDP-om, pružajući još veću praktičnost korisnicima.

GA je bolji za analizu marketinga, dok Amplitude sjaji u analizi proizvoda.

 • Adobe Analytics: Adobe Analytics je dio Adobe Experience Cloud i fokusira se na korporativne korisnike. Samo plaćeni planovi su dostupni.

Razlika između Google Analyticsa i Adobe Analyticsa:

Trošak Google Analytics je besplatan i stoga je povoljnija opcija u usporedbi s Adobe Analyticsom. Adobe Analytics nema besplatnu verziju i može koštati više od 100 000 dolara godišnje, ovisno o broju posjeta. Velike tvrtke koje zahtijevaju dodatne alate koristit će Adobe Analytics za sveobuhvatnu integraciju podataka o kupcima.

Adobe Analytics ima širok raspon mogućnosti za dubinske uvide u podatke. Jedine izazove s kojima se korisnici susreću su razina složenosti i troškovi uključeni u njegovu upotrebu.

Pokazao se korisnim za velike tvrtke jer može rukovati značajnim prometom koji dolazi na njihove web stranice.

 • Matomo (prijašnje Piwik): Matomo je besplatan i otvoreni izvor analitičke platforme s fokusom na privatnost i sigurnost korisnikovih podataka. Besplatni i plaćeni planovi su dostupni i dostupni su u oblaku ili na poslužitelju.

Najvažnija razlika između Google Analyticsa i Motoma

Razlika između Matoma i Google Analyticsa je ta što Matomo svojim korisnicima nudi video analitiku, dok Google Analytics to ne radi. Matomo također nudi “heatmap” prikaze koji prikazuju kako korisnici interagiraju s različitim stranicama kroz slojeve u boji. To je još jedna značajka koju ne možete koristiti kada koristite Google Analytics.

 • Heap.io: Heap.io fokusira se na automatsko bilježenje događaja i ponašanja korisnika. Besplatan i plaćeni planovi su dostupni.

Najvažnija razlika između Google Analyticsa i Heap-a

Dok Google Analytics prati samo sesije i pregled stranice, Heap automatski bilježi klikove, promjene polja i slanje obrazaca, čak i dok radite ažuriranja i dodajete nove značajke.

Vrlo je jednostavno postaviti Heap i integrirati ga s vašom platformom. Različiti funeli su jednostavni za postavljanje i praćenje, čak i za osobe bez iskustva u razvoju.

Google Analytics pripada kategoriji “Opće analitike” , dok se Heap može pretežito klasificirati pod “Analizom tunela” u tehnološkom skupu.

Izvan kategorije:

Snowplow je alat u kategoriji alata za analitiku podataka koji se fokusira na sakupljanje podataka i spremanje tih podataka u (cloud) analitičku bazu podataka (npr. Snowflake, Google BigQuery ili AWS Redshift), bez pružanja sučelja za izvještavanje.

Glavni cilj Snowplowa je dobivanje čistih podataka u vašu (cloud) bazu podataka u stvarnom vremenu. Ova mogućnost osigurava korisnicima da dobiju što točnije i kompletnije podatke za svoju analizu.

Alat pruža široku biblioteku za sakupljanje podataka, kao što su Javascript tracker, SDK-ovi, paketi za popularne framework-e kao što su NodeJS…

Razlika između Google Analyticsa i Snowplowa

Snowplow se razlikuje od Google Analytics tako što vam omogućava stvaranje detaljnih i bogatih podataka o ponašanju prilagođenih aplikacijama podataka koje želite izgraditi u vlastitom oblaku.

Najbolji Alati za Analitiku Privatnosti – Anonimizacija Podataka, Kontrola Korisnika i Praćenje Bez Kolačića

U današnje vrijeme, sigurnost i zaštita privatnosti su jedni od najvažnijih čimbenika za bilo koju tvrtku koja obrađuje osobne podatke. Kako bi se osigurala usklađenost s propisima o privatnosti, alati za analitiku moraju spasiti tvrtke nudeći anonimizaciju podataka i IP adresa, kontrolu korisnika nad podacima i praćenje bez kolačića.

U nastavku se nalazi popis najboljih alata za analitiku privatnosti kao alternative Google Analyticsu.

Plausible – jednostavan i efikasan alat za analizu web stranica

Plausible je jedan od najpopularnijih alata za analizu privatnosti koji vam omogućuje anonimizaciju IP adresa i podataka, bez upotrebe kolačića i uz minimalno praćenje korisnika. Ovaj alat je iznimno jednostavan za korištenje, a nudi korisniku potpunu kontrolu nad prikupljenim podacima.

Fathom – brz i jednostavan za korištenje

Fathom je još jedan popularan alat za analizu privatnosti koji nudi jednostavnost korištenja i brzinu. Ovaj alat se fokusira na praćenje samo najvažnijih statistika, a koristi anonimizaciju podataka kako bi se osigurala sigurnost i zaštita korisnika.

Simple Analytics – napravljen u EU & EU hosted. Bez kolačića.

Simple Analytics je alat za analizu privatnosti koji se fokusira na jednostavnost i anonimizaciju podataka. Ovaj alat ne koristi kolačiće, ne prati korisnike i ne prikuplja bilo kakve osobne podatke. To ga čini izvrsnom opcijom za sve tvrtke koje žele osigurati maksimalnu sigurnost i zaštitu korisnika.

Matomo – open source alat za analizu privatnosti

Matomo je open source alat za analizu privatnosti koji nudi potpunu kontrolu nad prikupljenim podacima i anonimizaciju IP adresa. Ovaj alat je iznimno fleksibilan i nudi korisnicima prilagođene izvještaje, što ga čini izvrsnom opcijom za bilo koju tvrtku.

Google Analytics Alternative: Zaključak

Google Analytics je bez sumnje izvrstan alat za analizu. Međutim, nije jedina opcija za praćenje analitike.

Ako ne zadovoljava vaše potrebe ili se brinete o privatnosti, definitivno biste trebali istražiti mnoge alternative za Google Analytics.

Sigurno, ako odlučite koristiti jednog od konkurenata Google Analytics-a, možda ćete trebati platiti za softver. Međutim, cijena će se itekako isplatiti ako je proizvod više prikladan za vaše poslovanje. Također, nekoliko gore navedenih opcija nudi besplatan plan za manje stranice.

Zapamtite: “najpopularnije” ne znači nužno “najbolje” i zasigurno ne znači “najbolje za vas”.

Česta pitanja

Postoji li besplatna alternativa za Google Analytics?

Da, postoje besplatne alternative za Google Analytics, kao što su Heap, Piwik Pro, Snowplow itd.

Što će zamijeniti Google Analytics?

GA4 je alat za analizu sljedeće generacije koji prikuplja podatke o web mjestu i aplikacijama. Fokusira se na podatke zasnovane na događajima umjesto na podacima zasnovanim na sesiji. Google Analytics će biti ukinut 2023. godine. Sva računa Google Analytics prestati će s prikupljanjem podataka od 1. listopada 2023.

Koje su nedostaci besplatne verzije Google Analyticsa?

Google Analytics koristi kolačiće i JavaScript za praćenje publike i njihovo ponašanje. Većina korisnika ne dopušta kolačiće i blokira Googleove taktike praćenja. Stoga, Google Analytics ne pruža potpunu sliku podataka.

Zbog internog prometa i aktivnosti robota, mreža može biti preopterećena. To dovodi do čestih promjena u metrikama i može zbuniti korisnika. Google Analytics je besplatan. Međutim, nije neprofitna organizacija. Prikupljeni podaci dijele se s oglašivačima trećih strana i predstavljaju pitanje privatnosti.

Kako odabrati alternativu za Google Analytics?

Da biste odabrali alternativu za Google Analytics, morate znati svoje zahtjeve.

Postavite sljedeća pitanja:

 • Želite li alat za analizu koji je prijatelj privatnosti?
 • Treba li vam alat za analizu web mjesta ili proizvoda?
 • Koliko korisnika očekujete na svojoj web stranici?
 • Kakav vam je proračun?
 • Želite li jednostavan i lako razumljiv ili moćan alat s naprednim funkcijama?

Odgovori na ova pitanja omogućit će vam odabir alata za analizu koji je najbolji za vas. Osim toga, potražite alat koji je usklađen s GDPR-om i nudi slobodu platforme. Prilagođavanje, jednostavnost korištenja, sigurnost i podrška bitni su faktori za razmatranje pri odabiru alternative.

Je li Google Analytics usklađen s GDPR-om?

Google Analytics trenutno nije usklađen s GDPR-om. Koristi kolačiće za praćenje korisničkih podataka i obrađuje ih izvan EU-a. Potrebna vam je suglasnost posjetitelja vaše web stranice da biste aktivirali kolačiće Google Analyticsa. Također, u vašu politiku privatnosti web stranice trebate uključiti pojedinosti o obradi osobnih podataka.

Write Comment...

Name

Email