Gdje kupovati slike za webshop?

11/12
Gdje kupovati slike za webshop

Traženje profesionalnih slika za vašu web stranicu može biti teže nego što se čini.

Želite da budu kvalitetne, relevantne i licencirane za komercijalnu upotrebu, tako da ih možete koristiti potpuno mirno spavati.

Sastavio sam ovaj vodič kako bi vam olakšao pronaći profesionalne i pristupačne slike kad god ih trebate.

Kada koristite slike na svom web mjestu, postoji nekoliko problema na koje se možete naići ako koristite slike koje nisu pravilno licencirane.

Gdje kupovati slike za webshop? Iskustva iz prve ruke

Lista stranica gdje možete legalno kupiti slike za webshop

 • https://www.shutterstock.com/: Shutterstock je web stranica koja pruža pristup milijunima stock fotografija, ilustracija, vektorskih grafika, raznih predložaka, videozapisa i muzike.
 • https://elements.envato.com/: Envato Elements je web stranica koja pruža pristup tisućama predložaka, grafika, videozapisa, fotografija, audiozapisa, 3d modela, wordpress tema i dodataka, raznih CMS tema, newsletter predložaka i mnoštvo drugih digitalnih proizvoda.
 • https://www.storyblocks.com/: Storyblocks je web stranica koja pruža pristup tisućama stock fotografija, videozapisa, audiozapisa, vektorskih grafika. Nudi online video editing aplikaciju.
 • https://www.creativefabrica.com/: Creative Fabrica je web stranica koja pruža pristup tisućama customiziranih fontova, grafika, mnoštvo raznih crafting stvari itd.
 • https://www.canva.com/: Canva je web aplikacija koja omogućuje korisnicima da kreiraju grafičke elemente, poput plakata, naslovnica, logoa i drugih, s pomoću predložaka i alata za uređivanje. Ako ne znate baratati Adobe paketom ovo je odličan izbor.
 • https://www.freepik.com/: Freepik je web stranica koja pruža pristup tisućama besplatnih vektorskih grafika, fotografija. Jedna od povoljnijih stranica na ovoj listi.
 • https://stock.adobe.com/: Adobe Stock je web stranica koja pruža pristup milijunima stock fotografija, videozapisa, ilustracija, vektorskih grafika, raznih templatea, 3d modela i audiozapisa.
 • https://www.istockphoto.com/: iStock je web stranica koja pruža pristup tisućama stock fotografija, ilustracija, vektorskih grafika i videozapisa.

Moje preporuke!

 • Najbolja: Shutterstock
 • Najbolja za neograničena preuzimanja: Envato Elements
 • Najbolje za profesionalne dizajnere: Adobe Stock
 • Najbolje za premium slike: iStock
 • Najbolje za niskobudžetne: Depositphotos
 • Najbolja za amaterske dizajnere: Canva

Napomena: Adobe Stock aseti (slike, video, ilustracije) mogu se direktno uključiti u Adobe aplikacije. Ako izradite dizajn u Illustratoru, možete uvesti bilo koji označeni stock element besplatno. Na taj način možete besplatno isprobati desetke slika prije nego što se odlučite za pravu. Plaćate samo za slike koje koristite prilikom exporta.

Nakratko ću spomenuti AI image generatore. Neću puno o njima jer im je budućnost nejasna. Trenutno se dosta tužbi vodi protiv njih zbog ileganog skidanja umjetničkih stilova samih umjetnika.

Postoje ih više no dva vodeća AI generatora slika DALL·E 2 i midjourney.

DALL·E dizajniran za generiranje bilo čega što možete zamisliti. Midjourney ima sklonost prema stvaranju slikarskih, estetski privlačnih slika po defaultu. MidJourney voli stvoriti slike s komplementarnim bojama, umjetničkim korištenjem svjetla i sjene i kompozicijom s zadovoljavajućom simetrijom ili perspektivom.

Problemi na koje možete naići zbog nepravilnog korištenja slika za webshop:

Prvi problem je da možete biti tuženi od strane vlasnika autorskih prava slike. Oni mogu tražiti naknadu štete ili tražiti da uklonite sliku sa svog web mjesta.

Drugi problem je da vaš webshop može biti kažnjen ili čak blokiran od strane hosting provajdera.

Treći problem je da vaša reputacija može biti ugrožena ako se otkrije da ste bili škrtac i koristite ilegalne slike.

Zaštitite sebe i svoj webshop od ovih problema koristeći samo licencirane slike ili pribjegavajući besplatnim slikama koje su dostupne za komercijalnu upotrebu. Preporučujem da koristite plaćene licencirane slike kako bi izbjegli moguće prevare koju su česte s besplatnim slikama.

Ukratko o licencama

Rights Managed (RM)

U ovom tipu licenci, kupac mora precizno definirati gdje će se slika koristiti, uključujući broj kopija koje će se štampati ili vrijeme korištenja slike, veličinu slike i industriju u kojoj će se koristiti. Zato što se svaka upotreba slike računa, kupac može ekskluzivno licencirati sliku za upotrebu u svom sektoru, što znači da konkurent ne može licencirati istu sliku (ponekad postaje problem s royalty free gdje svatko može preuzeti i koristiti sliku). RM licenci su vrlo restriktivne i potrebno ih je ponovno licencirati za upotrebu u drugom mediju. Obično su i najskuplje opcije, iako cijene mogu biti jeftinije usporedbe određenih korištenja s punom cijenom royalty free-a. Potražite Rights managed agencije za specijalizirane slike i one s vrlo visokim produkcijskim vrijednostima (npr. teško postavljene).

Editorial Use

Slike koje sadrže logotipe, brendove, prepoznatljive proizvode, događaje ili poznate ličnosti licenciraju se kao editorial use, što znači da se mogu koristiti samo kao dio novinarskih priča. Slika editorijalne upotrebe ne mogu se koristiti u bilo kojoj formi reklamiranja ili komercijalne primjene.

Royalty Free License (RF)

Royalty free se postao standardni tip licenci za prodaju stock slika. Omogućuje fleksibilnost dizajneru da se slika mora kupiti samo jednom za korištenje u neograničenim primjenama. Međutim, postoje neka ograničenja licenci, obično možete štampati do 1/2 miliona primjeraka slike u publikaciji, ali ne možete stvoriti derivativne proizvode koristeći sliku (onaj gdje slika čini dio razloga postojanja proizvoda, npr. plakat, kalendar ili majicu) za to vam je potreban extended license. Sve microstock slike licenciraju se kao royalty free, također postoji puno puno cijene ili macrostock agencija.

Rights Managed (RM)

RM licenca je najrestriktivnija vrsta licenci za korištenje stock slika. Kupac mora precizno definirati gdje će se slika koristiti, uključujući broj tiskanih kopija ili vrijeme korištenja slike, veličinu slike i industriju u kojoj će se koristiti. Zbog toga što se svako korištenje slike računa, omogućuje se kupcu da ekskluzivno licencira sliku za upotrebu u svom sektoru, što znači da konkurent neće moći licencirati istu sliku. RM licenci su vrlo restriktivne i za ponovnu upotrebu slike potrebno je ponovno licenciranje. Obično su i najskuplje opcije, iako cijene mogu biti jeftinije usporedbe pojedinih upotreba s punom cijenom royalty free licenci. Za specijalizirane slike i one s visokom produkcijom, potražite Rights managed agencije.

Editorial Use License

Slike koje sadrže logotipe, brendove, prepoznatljive proizvode, događaje ili poznate ličnosti se licenciraju kao “editorial use” što znači da se mogu koristiti samo kao dio novinarskih priča. Ovakve slike se ne mogu koristiti u bilo kojem obliku reklame ili komercijalne upotrebe.

Royalty Free License (RF)

Ovakva licenca postala je standardna vrsta prodaje stock slika. Omogućuje fleksibilnost dizajneru jer se slika mora kupiti samo jednom za neograničenu upotrebu. Međutim, postoje neka ograničenja licenci, obično se može štampati do 1/2 miliona primjeraka slike u publikaciji, ali se ne smije kreirati derivativni proizvod koristeći sliku (onaj gdje slika čini dio razloga za postojanje proizvoda, npr. plakat, kalendar ili majica) za to je potrebna Extended licenca. Sve microstock slike se licenciraju kao “royalty free”, također postoji mnogo full priced ili macrostock agencija.

Licenca bez obveze plaćanja naknade (Royalty Free)

Licenca bez obveze plaćanja naknade omogućuje fleksibilnost dizajneru jer se slika mora kupiti samo jednom za korištenje u neograničenim primjenama. Međutim, postoje neka ograničenja licenci, obično možete ispisati do 1/2 milijuna primjeraka slike u publikaciji, ali ne možete stvoriti derivativne proizvode koristeći sliku (onaj gdje slika čini dio razloga postojanja proizvoda, npr. plakat, kalendar ili majica) za to trebate proširenu licencu. Sve mikrostok slike licencirane su kao bez obveze plaćanja naknade, također postoji mnogo cijenjenih agencija ili makrostok agencija

Proširena licenca bez obveze plaćanja naknade

Proširena licenca proširuje uvjete standardne licenci bez obveze plaćanja naknade tako da se slika može koristiti u derivativnim proizvodima (npr. šalice, majice, predlošci web-stranica) obično postoje ograničenja na broj proizvoda koji se mogu proizvesti / prodati. Ponekad se isplati licencirati RM sliku za takvu upotrebu, ali mikrostok agencije uglavnom nude jeftiniju opciju za malu količinu upotrebe.

Licenca Creative Commons

Creative Commons licenci su niz vrsta licenci koje su osnovali neprofitna organizacija kako bi fotografima olakšali licenciranje njihovog rada. Creative Commons licenci omogućuju fotografima zaštitu svog rada u jednostavnim uvjetima, a istovremeno ga pružaju za upotrebu besplatno za korisnike slika. Creative Commons licenci uvijek zahtijevaju navođenje izvora (zaslugu za stvaratelja slike) i u mnogim slučajevima zahtijevaju da se derivativni rad “dijeli jednako”, slike često nisu dostupne za komercijalnu upotrebu. Saznajte više o licencama Creative Commons.

Želite znati više o licencama?

Write Comment...

Name

Email