Content marketing greške: Kako ih izbjeći, savjeti iz mog iskustva

4/19
Content marketing greške: savjeti

Content marketing je ključni dio svake marketinške strategije, ali je važno izbjegavati uobičajene content marketing greške kako biste postigli uspjeh. U svijetu content marketinga postoji nekoliko uobičajenih content marketing pogrešaka koje treba izbjegavati kako biste postigli uspjeh.

Ove pogreške mogu uključivati nedovoljno izdavanje blog sadržaja, zanemarivanje mogućnosti email i SMS marketinga, neiskorištavanje potencijala društvenih medija, nedostatak provjere i ispravljanja grešaka u gramatici, nepravilnu primjenu SEO praksi, fokusiranje na količinu umjesto na kvalitetu sadržaja, objavljivanje irelevantnog sadržaja, nedostatak diversifikacije marketinških taktika, nedostatak postavljenih ciljeva za sadržaj, nedostatak optimizacije za mobilne uređaje, zanemarivanje komunikacije s korisnicima i sljepo slijeđenje trendova koji nisu u skladu s brendom.

Važno je izbjegavati ove pogreške i usredotočiti se na kvalitetan sadržaj koji će privući publiku i postići ciljeve marketing strategije.

Ključni zaključci kako izbjeći content marketing greške!

 • Redovito izdavajte blog sadržaj kako biste održali angažman publike.
 • Iskoristite mogućnosti email i SMS marketinga za povećanje dosega vašeg sadržaja.
 • Nemojte zanemarivati potencijal društvenih medija – koristite ih za komunikaciju s korisnicima i promociju sadržaja.
 • Provjera i ispravljanje grešaka u gramatici ključni su za stvaranje profesionalnog i pouzdanog sadržaja.
 • Pravilna primjena SEO praksi i optimizacija za mobilne uređaje poboljšat će vidljivost vašeg sadržaja.

Neiskorištavanje potencijala društvenih medija

Društveni mediji su moćan alat za promoviranje sadržaja i interakciju s publikom, ali mnogi marketinški stručnjaci ne iskorištavaju njihov puni potencijal. Nedostatak pravilne komunikacije s korisnicima putem društvenih medija može ograničiti rezultate vaše strategije sadržajnog marketinga.

Jedna od najčešćih pogrešaka je nedostatak aktivne prisutnosti na različitim platformama društvenih medija. Neki marketinški stručnjaci možda se fokusiraju samo na jednu ili dvije platforme, propuštajući priliku da dosegnu širu publiku. Također je bitno uspostaviti redovitu i dosljednu komunikaciju s publikom na društvenim medijima kako biste stvorili povjerenje i izgradili lojalnost.

Pravilna komunikacija s korisnicima

Komunikacija s korisnicima putem društvenih medija igra ključnu ulogu u angažiranju i održavanju veza s publikom. Trebate biti aktivan u odgovaranju na pitanja, komentare i poruke korisnika.

Ovo će pokazati da vam je stalo do njihovog mišljenja i da želite ostvariti autentičnu i otvorenu komunikaciju. Također, koristite mogućnosti društvenih medija za istraživanje i praćenje trendova, kako biste prilagodili svoj sadržaj i marketinšku strategiju prema potrebama i interesima publike.

Pogreške u korištenju društvenih medijaKako ih izbjeći
Nedovoljno korištenje različitih platformi društvenih medijaIstražite i identificirajte platforme koje najbolje odgovaraju vašoj ciljnoj publici. Prilagodite svoj sadržaj za svaku platformu i budite dosljedni u objavljivanju.
Nedostatak angažmana s publikomRedovito komunicirajte s korisnicima, odgovarajte na pitanja, komentare i poruke. Budite otvoreni i autentični u komunikaciji kako biste izgradili povjerenje i lojalnost.
Zanemarivanje promocije sadržaja na društvenim medijimaIskoristite mogućnosti promocije na društvenim medijima kako biste povećali vidljivost svojeg sadržaja. Promovirajte relevantne članke, blogove, infografike i druge vrste sadržaja koji bi mogli biti korisni vašoj publici.

Matt Gianessi

Umrežavanje na društvenim medijima nije o izlaganju vlastitog iskustva, već o umrežavanju s upravo onima koji mogu pomoći vašem iskustvu.

Iskorištavanje potencijala društvenih medija za promociju sadržaja i komunikaciju s publikom može značajno poboljšati rezultate vaše strategije sadržajnog marketinga. Nemojte zanemarivati ove vrijedne platforme i budite aktivani u praćenju i reagiranju na potrebe i interese vaše publike.

Nepravilna primjena SEO najboljih praksi

Dobro optimizirani sadržaj za pretraživače ključan je za privlačenje publike i postizanje visokog ranga u rezultatima pretraživanja, ali mnogi marketinški stručnjaci nepravilno primjenjuju SEO.

Nedovoljna optimizacija za mobilne uređaje jedna je od najčešćih grešaka u sadržajnom marketingu. Mobilno pretraživanje sve je popularnije, a ako vaš sadržaj nije prilagođen za prikaz na mobilnim uređajima, vaša ciljna publika može propustiti važne informacije.

Također je važno obratiti pažnju na ključne riječi i njihovo strateško postavljanje u sadržaju. Ponekad marketinški stručnjaci preopterećuju svoj sadržaj ključnim riječima, što može negativno utjecati na korisničko iskustvo. Smanjenje upotrebe ključnih riječi i njihovo prirodno uklapanje u sadržaj ključno je za uspješnu optimizaciju sadržaja za pretraživače.

Važnost optimizacije sadržaja za mobilne uređaje

Greške u SEO najboljim praksamaPosljedice
Nedostatak optimizacije za mobilne uređajeGubitak publike koja koristi mobilne uređaje
Preopterećenost ključnim riječimaLoše korisničko iskustvo, smanjenje interakcije s sadržajem

Dodatno, brzina učitavanja stranica također je važan faktor za SEO.

Ako stranica imaju sporu brzinu učitavanja, posjetitelji će vjerojatno napustiti stranicu prije nego što uopće vide sadržaj. Stoga je važno provjeriti brzinu učitavanja svoje web stranice i poduzeti mjere za optimizaciju kako bi se osiguralo brzo i ugodno korisničko iskustvo.

Da biste izbjegli ove greške i poboljšali svoju marketinšku strategiju, važno je pratiti najnovije trendove i najbolje prakse u području SEO-a. Redovito ažuriranje sadržaja s relevantnim ključnim riječima, optimizacija za mobilne uređaje i poboljšanje brzine učitavanja stranica pomoći će vam da postignete visoki rang u rezultatima pretraživanja, privučete više publike i ostvarite ciljeve svoje marketinške strategije.

Nedostatak diversifikacije marketinških taktika

Fokusiranje samo na jednu marketinšku taktiku može ograničiti postizanje uspjeha u sadržajnom marketingu, stoga je važno razmisliti o diversifikaciji marketinških taktika koje koristite. Korištenje različitih strategija i kanala za promociju vašeg sadržaja može vam pomoći da dosegnete različite segmente publike i ostvarite veći utjecaj.

Jedan od načina diversifikacije marketinških taktika je korištenje različitih platformi za objavljivanje sadržaja. Umjesto da se samo oslanjate na blog članke, možete istražiti mogućnosti kao što su video sadržaj, podcasti, infografike ili e-knjige. Ovo će vam omogućiti da se približite različitim tipovima publike koji preferiraju različite vrste sadržaja.

Primjer diversifikacije marketinških taktika:

TaktikaPrednosti
Video sadržajPrivlači vizualno orijentiranu publiku i pomaže vam da se istaknete na društvenim mrežama
PodcastiDoseže publiku koja preferira audio sadržaj i omogućava vam da izgradite odanu publiku koja vas redovito sluša
InfografikeVizualno privlačne i informativne, odlične za dijeljenje na društvenim mrežama i privlačenje novih posjetitelja
E-knjigePrilika za dublje istraživanje tema i stvaranje vlastitog autoriteta u industriji

Dodatno, važno je razmotriti i diversifikaciju kanala koje koristite za promociju sadržaja. Umjesto da se oslanjate samo na društvene medije, razmislite o korištenju email i SMS marketinga kako biste dosegnuli svoju publiku izravno i izgradili čvršći odnos s njima.

U konačnici, diversifikacija marketinških taktika pruža vam mogućnost da dosegnete različite segmente publike i povećate učinkovitost svoje marketinške strategije. Razmislite o mogućnostima koje su vam na raspolaganju i prilagodite svoju strategiju kako biste postigli maksimalne rezultate.

Nedostatak komunikacije s korisnicima

Komunikacija s korisnicima je ključna za uspjeh sadržajnog marketinga, ali mnogi marketinški stručnjaci zanemaruju ovu važnu komponentu. Nedostatak aktivne i redovite komunikacije s korisnicima može dovesti do gubitka povjerenja, smanjenja angažmana i slabijih rezultata marketinške strategije. U ovom dijelu, istaknut ću važnost komunikacije sa korisnicima i kako je pravilno uspostaviti.

Korisnici žele osjećaj povezanosti s brendom i interakciju s njenim sadržajem.

Stoga je ključno da marketinški stručnjaci budu dostupni i aktivno angažirani u komunikaciji putem društvenih medija, e-pošte, komentara na blogu i drugih kanala. Otvorite dijalog s korisnicima, odgovarajte na njihove upite, pružite podršku i pokažite interes za njihove potrebe i mišljenja. Aktivna komunikacija ne samo da gradi povjerenje, već i stvara lojalnost i dugoročne veze s publikom.

Kako biste poboljšali komunikaciju sa korisnicima, razmislite o implementaciji sljedećih strategija:

 • Odgovarajte na komentare i poruke na društvenim mrežama što je brže moguće.
 • Organizirajte redovite Q&A sesije na društvenim mrežama ili putem e-pošte kako biste odgovorili na pitanja korisnika i pružili im dodatne informacije.
 • Kreirajte personalizirane e-poruke i poruke na društvenim mrežama kako biste izgradili individualni odnos s korisnicima.
 • Provjerite i odgovorite na recenzije o vašem sadržaju ili proizvodima kako biste pokazali da vam je stalo do mišljenja korisnika.
 • Organizirajte natjecanja, ankete ili upitnike kako biste potaknuli interakciju i angažman korisnika.
Benefiti komunikacije s korisnicimaSavjeti za uspješnu komunikaciju
Poboljšava korisničko iskustvoBudite responzivni i pažljivo slušajte korisnike
Stvara povjerenje i lojalnostPersonalizirajte komunikaciju i pružite individualne odgovore
Pomaže u identifikaciji korisničkih potrebaKreirajte Q&A sesije i koristite ankete za prikupljanje povratnih informacija
Povećava angažman korisnikaOrganizirajte natjecanja i potaknite interakciju na društvenim mrežama

Zaključak

Komunikacija s korisnicima je ključna za uspjeh sadržajnog marketinga. Nedostatak aktivne i redovite komunikacije jest jedna od content marketing greški. Stoga je važno biti dostupan, angažiran i brzo odgovarati na upite korisnika putem različitih kanala.

Izgradite povjerenje, stvorite lojalnost i pokazujte interes za potrebe i mišljenja korisnika. Pravilna komunikacija će vam pomoći u postizanju uspjeha u sadržajnom marketingu i postizanju ciljeva vaše strategije.

Sadržaj bez suštine

Kvalitetan sadržaj je ključan za uspjeh sadržajnog marketinga, ali mnogi marketinški stručnjaci objavljuju sadržaj koji nema suštinsku vrijednost. Objavljivanje sadržaja bez suštine može rezultirati gubitkom interesa publike, niskom angažiranošću i slabim rezultatima marketinške strategije. Da biste postigli uspjeh u sadržajnom marketingu, važno je stvarati relevantan, koristan i informacijski bogat sadržaj koji će privući pažnju i zadržati interes publike.

Da biste izbjegli sadržaj bez suštine, ključno je razumjeti potrebe i interese svoje ciljne publike.

Pronađite teme koje su relevantne za vaš brend i pružite vrijedne informacije koje će korisnicima pomoći u rješavanju njihovih problema ili zadovoljavanju njihovih potreba.

Primjer sadržaja bez suštine

“Ovaj proizvod je najbolji na tržištu. Kupite ga sada i vidjet ćete pozitivne rezultate. Naš tim stručnjaka ima godine iskustva i znanja u ovom području. Iskoristite ovu posebnu ponudu i ne propustite priliku.”

Ovaj primjer sadržaja bez suštine nedostaje korisne informacije i vrijednost za čitatelje. Umjesto toga, fokusiran je na promociju proizvoda bez pružanja stvarnih razloga ili dokaza o tome zašto je proizvod najbolji na tržištu.

Za stvaranje sadržaja bogatog suštinom, budite temeljiti u istraživanju i prikupljanju relevantnih podataka. Pristupite temi iz različitih kuta i pružite čitateljima korisne savjete, smjernice i informacije koje će im pomoći u donošenju informiranih odluka ili rješavanju problema.

Pogreške u sadržajnom marketingu: Sadržaj bez suštineRješenja
Objavljivanje promocija proizvoda bez korisnih informacijaStvaranje informativnog sadržaja koji pruža vrijednost i rješava probleme čitatelja.
Ispisivanje općenitih tvrdnji bez pružanja dokaza ili detaljaKorištenje stvarnih podataka, istraživanja i primjera kako bi se poduprle tvrdnje.
Manjak istraživanja i temeljitog razumijevanja ciljne publikeProučavanje ciljne publike kako bi se otkrile njihove potrebe, interesi i probleme.

Nedostatak raznolikosti

Ljudi vole raznolikost, pa je važno uključiti različite vrste sadržaja u vašu marketinšku strategiju kako biste zadržali pažnju publike. Nedostatak raznolikosti u sadržajnom marketingu može dovesti do gubitka interesa publike i smanjenja angažmana. Kako biste izbjegli ovu pogrešku, razmislite o uključivanju sljedećih vrsta sadržaja u vašu strategiju:

 • Blogovi: Kreirajte informativne i zanimljive blogove koji pružaju vrijednost vašoj publici. Ovo je odličan način da izgradite svoj autoritet i privučete nove posjetitelje na vašu web stranicu.
 • Infografike: Vizualni sadržaj poput infografika može pomoći u prezentiranju složenih podataka na jednostavan i privlačan način.
 • Vodiči i tutorijali: Praktični vodiči i tutorijali su vrlo korisni za vašu publiku jer pružaju rješenja za njihove probleme i pomažu im da nauče nešto novo.
 • Video sadržaj: Video je sve popularniji format sadržaja, pa razmislite o stvaranju videozapisa koji educiraju, zabavljaju ili inspiriraju vašu publiku.

Kako biste bili sigurni da vaša strategija sadržajnog marketinga obuhvaća raznolikost, možete izraditi raspored objava koji jasno definira vrste sadržaja i njihovu frekvenciju. Na taj način možete osigurati dosljednost i raznovrsnost u vašem sadržaju. Također, redovito praćenje analitike sadržaja može vam pomoći da vidite koje vrste sadržaja su najuspješnije i da prilagodite svoju strategiju prema tim rezultatima.

Primjer rasporeda objava

Vrsta sadržajaFrekvencija
BlogoviObjava svaki tjedan
InfografikeObjava jednom mjesečno
Vodiči i tutorijaliObjava svaka dva tjedna
Video sadržajObjava jednom mjesečno

Kroz raznolik sadržaj, možete privući različite segmente publike i zadovoljiti njihove različite potrebe i interese. Uz to, raznolikost vam omogućuje da istaknete različite aspekte vaše marke i proizvoda, čime stvarate cjelovitu sliku i izgrađujete snažan odnos s publikom. Budite kreativni i eksperimentirajte s različitim vrstama sadržaja kako biste pronašli ono što najbolje radi za vašu publiku i vaš brend.

Fokusiranje na “viralnost”

Postizanje “viralnosti” nije uvijek ključ za uspjeh u sadržajnom marketingu, već je važnije usredotočiti se na kvalitetu sadržaja i vrijednost koju pruža publici.

Jedna od content marketing greški jest fokusiranje na jedan jedini cilj koji se svodi samo na stvaranje viralnog sadržaja koji će se brzo proširiti i postići veliki domet. Viralnost nije uvijek pokazatelj uspjeha. Iako veliki broj pregleda ili dijeljenja može biti impresivan, to ne znači da će vaš sadržaj donijeti konkretne rezultate za vaš brend.

Umjesto da se fokusirate samo na dosege i brojke, trebali biste uložiti napor u stvaranje sadržaja koji je informativan, zanimljiv i koristan za vašu ciljanu publiku. Vaš sadržaj treba imati vrijednost i pružiti rješenja za probleme koje korisnici imaju. Tako će vaša publika imati razloga da vjeruje u vaš brend i da se angažira s vašim sadržajem.

Zašto je kvalitetan sadržaj važan?

Kvalitetan sadržaj je temelj uspješne strategije sadržajnog marketinga. Osim što privlači pažnju publike, kvalitetan sadržaj pomaže u izgradnji povjerenja, povećanju angažmana i ostvarivanju konverzija. Kada vaša publika prepozna vašu vrijednost i pouzdanost, bit će više spremna da poduzme akciju, kao što je kupovina proizvoda ili angažman s vašom markom.

Da biste stvorili kvalitetan sadržaj, važno je da istražite svoju publiku i razumijete njihove potrebe, interese i probleme. Onda se možete fokusirati na stvaranje informacija koje su korisne i relevantne za njih. Kvalitetan sadržaj koji pruža vrijednost korisnicima ima veću vjerojatnost da će se dijeliti, povećavajući tako dosege vašeg sadržaja i jačajući vašu reputaciju u industriji.

Prednosti kvalitetnog sadržajaRazlozi za fokusiranje na kvalitet
1. Povećava angažman korisnika1. Dugoročni uspjeh
2. Izgrađuje povjerenje2. Stvaranje reputacije
3. Povećava konverzije3. Dijeljenje i širenje sadržaja
4. Jača reputaciju u industriji4. Povećava vrijednost marke

Umjesto fokusiranja na “viralnost” kao cilj, usredotočite se na stvaranje kvalitetnog sadržaja koji će se istinski povezati s vašom publikom i ostvariti dugoročne rezultate za vaš brend.

Nedostatak planiranja, rasporeda ili dosljedne produkcije

Planiranje, raspored i dosljednost ključni su za uspjeh u sadržajnom marketingu, ali mnogi marketinški stručnjaci zanemaruju ove važne aspekte. Nedovoljno planiranje i nedostatak rasporeda mogu dovesti do kaotične produkcije sadržaja, a nedosljednost u njihovoj provedbi može smanjiti učinkovitost vaše marketinške strategije. Bez temeljitog planiranja i dobro definiranog rasporeda, može biti teško održavati dosljednu produkciju sadržaja koji će privući i zadržati pažnju publike.

Također, nedostatak promocije sadržaja i nedovoljno praćenje rezultata mogu ograničiti uspjeh vaše strategije sadržajnog marketinga. Promocija sadržaja je ključna za privlačenje nove publike i povećanje njihovog angažmana, dok praćenje rezultata omogućuje vam da evaluirate uspješnost vaših marketinških napora i prilagodite strategiju prema potrebama i preferencijama publike.

PogreškePosljediceRješenja
Nedovoljno planiranjeKaotična produkcija sadržajaDetaljno planiranje sadržaja i rasporeda
Nedosljedna produkcijaSmanjena učinkovitost marketinške strategijeUpravljanje dosljednom produkcijom sadržaja
Nedostatak promocije sadržajaOgraničen doseg i angažman publikeAktivno promoviranje sadržaja putem različitih kanala
Ne praćenje rezultataNedostatak uvida u uspješnost marketinških naporaRedovito praćenje i analiza rezultata

Stoga je važno uložiti vrijeme i napore u planiranje, definiranje rasporeda i dosljednu produkciju sadržaja. Također je ključno promovirati vaš sadržaj putem različitih kanala kako biste privukli što veću publiku, te redovito pratiti i analizirati rezultate kako biste prilagodili strategiju prema potrebama i preferencijama vaše publike.

Content marketing greške – Zaključak!

Izbjegavanje uobičajenih grešaka u sadržajnom marketingu ključno je za postizanje uspjeha i ostvarenje ciljeva vaše marketinške strategije. U svijetu content marketinga postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka koje treba izbjegavati kako biste postigli uspjeh.

Ove pogreške mogu uključivati nedovoljno izdavanje blog sadržaja, zanemarivanje mogućnosti email i SMS marketinga, neiskorištavanje potencijala društvenih medija, nedostatak provjere i ispravljanja grešaka u gramatici, nepravilnu primjenu SEO najboljih praksi, usredotočivanje na količinu umjesto na kvalitetu sadržaja, objavljivanje irelevantnog sadržaja, nedostatak diversifikacije marketinških taktika, nedostatak postavljenih ciljeva za sadržaj, nedostatak optimizacije za mobilne uređaje, zanemarivanje komunikacije s korisnicima i sljepa slijeđenje trendova koji nisu u skladu s markom.

Važno je izbjegavati ove pogreške i usredotočiti se na kvalitetan sadržaj koji će privući publiku i postići ciljeve marketing strategije.

FAQ

Koje su najčešće content marketing greške koje treba izbjegavati?

Najčešće greške u sadržajnom marketingu uključuju nedovoljno izdavanje blog sadržaja, neiskorištavanje potencijala društvenih medija, nepravilnu primjenu SEO najboljih praksi, nedostatak diversifikacije marketinških taktika, nedostatak komunikacije s korisnicima i objavljivanje sadržaja bez suštine.

Kako izbjeći grešku nedostatka komunikacije s korisnicima?

Komunikacija s korisnicima je ključna za uspjeh sadržajnog marketinga. Važno je redovito komunicirati s publikom putem društvenih medija, emaila i drugih kanala komunikacije kako biste izgradili povjerenje i povećali angažman.

Zašto je važno provjeriti i ispraviti gramatičke greške u sadržajnom marketingu?

Provjeravanje i ispravljanje gramatičkih grešaka u sadržajnom marketingu je važno kako bi se održala profesionalnost i vjerodostojnost brenda. Greške u gramatici mogu smanjiti povjerenje publike i utjecati na percepciju kvalitete sadržaja.

Kako diversifikacija marketinških taktika može poboljšati rezultate sadržajnog marketinga?

Diversifikacija marketinških taktika, kao što su blogovi, video sadržaj, infografike i društveni mediji, može povećati angažman publike i dosegnuti različite segmente ciljne publike. To može rezultirati većom izloženošću brenda i poboljšanim rezultatima marketinške strategije.

Kako planiranje, raspored i dosljedna produkcija sadržaja mogu utjecati na uspjeh sadržajnog marketinga?

Planiranje, definiranje rasporeda i dosljedna produkcija sadržaja ključni su elementi uspješne strategije sadržajnog marketinga. To pomaže održavati kontinuitet, poboljšava učinkovitost marketinških napora i povećava povjerenje publike.

Kako se izbjegava fokusiranje na “viralnost” umjesto na kvalitetu sadržaja?

Umjesto da se previše fokusirate na stvaranje “viralnog” sadržaja, važno je usredotočiti se na stvaranje kvalitetnog sadržaja koji pruža vrijednost publici. Kvalitetan sadržaj će privući i zadržati publiku te potaknuti dijeljenje i angažman na organičan način.

Kako se optimizira sadržaj za mobilne uređaje?

Optimizacija sadržaja za mobilne uređaje uključuje prilagodbu dizajna, brzinu učitavanja i čitljivost teksta kako bi se osiguralo da je sadržaj pristupačan i korisnički prijateljski na mobilnim uređajima. To je važno zbog sve veće upotrebe mobilnih uređaja za pristup internetu u današnje vrijeme.

Zašto je važno postavljati ciljeve za sadržaj u sadržajnom marketingu?

Postavljanje ciljeva za sadržaj pomaže u usmjeravanju marketinških napora i omogućuje praćenje napretka i uspjeha. Ciljevi mogu uključivati povećanje angažmana, generiranje leads, povećanje prodaje ili povećanje svijesti o brandu.

Write Comment...

Name

Email